Kuopion ja Karjalan hiippakunta • Suomen ortodoksinen kirkko • Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti

Vuodesta 1893

Ortodoksisuus on erottamaton osa joensuulaisuutta ja Pohjois-Karjalan vilkasta elämää. Papit viittoineen tai vaikkapa ihmiset ristisaatossa ovat alueen mielenmaisemaa, elävää uskoa ja perinnettä.

Idän kirkon usko juurtui nykyisen Joensuun seudulle ja Pohjois-Karjalaan jo yli viisisataa vuotta sitten. Tästä kertoo esimerkiksi Joensuun Kuhasalossa 1500-luvulla sijainnut Valamon luostarin sivuluostari. Karjalaan ortodoksinen usko saapui jo aiemmin, 1000-luvun ensimmäisten vuosisatojen aikana. Kirkko ulotti lähetystehtävänsä myös nykyisen Pohjois-Karjalan seuduille.

Joensuun ortodoksinen seurakunta perustettiin vuonna 1893, kun yli neljäkymmentä vuotta aiemmin perustetun Joensuun kaupungin asukasmäärä kasvoi. Seurakunta on jäsenmäärältään nykyään Suomen toiseksi suurin heti Helsingin jälkeen.

Seurakunnan pääpyhäkkö on jo vuonna 1887 valmistunut Joensuun Pyhän Nikolaoksen kirkko. Seurakunnan toiminta-alue lukuisine pyhäkköineen on laaja. Pohjoisinta aluetta edustaa Lieksa ja Pielisen Karjala, eteläisintä Keski-Karjala ja itäisintä Vaara-Karjala. Seurakuntaan kuuluu myös Ilomantsin kappeliseurakunta. Seurakunnan jäsenet ovat lähtöisin monista eri taustoista: ortodoksisista kodeista, kirkkoon liittyneistä ja eri maista saapuneista maahanmuuttajista. Jäsenet edustavat eri ikä-, ammatti- ja sosiaaliryhmiä. Jäsenistöön kuuluu myös vireä joukko lapsia, nuoria, opiskelijoita ja senioreita. Yhdistävä tekijä on jaettu usko, perinne ja elämä sekä ihmisyys. Toivotamme kirkkoon tutustujat ja uudet jäsenet tervetulleiksi!

Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista